2008. február 15., péntek

Bambino Mio


















































Jómagam egy mosható pelenkás fórum végigolvasása után, összegezve az addigi hozzászólások véleményeit, a Bambino Mio márka mellett tettem le a voksomat.
Most az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat osztanám meg a kedves olvasóval.

A Bambino Mio (a későbbiekben: BM) egy 3 részből álló mosható pelenka rendszer. Áll 1 db külső nadrágból, 1 prefold belsőből és 1 papírbetétből (mely nem kötelező tartozék, de megkönnyíti a dolgunkat).
Mi 2 méretet vettünk: 4 db newborn és 3 db S-es külsőt és hozzá 24 db-ot a kisebb méretű belsőből, ill. egy tekercset az eldobható papírtörlőből.
2 havi használat után mondhatom, hogy 3 db külső és 24 db belső tökéletesen elegendő ahhoz, hogy folyamatos használatot biztosítson és (2-) 3 naponta kelljen mosnunk.

A BM használata pofon egyszerű. A belső pelenkákat többféle képpen lehet hajtogatni (pl.: fiúsan, lányosan, simán) és a külsőbe való belehelyezés után egyszerűen rá kell adni a babára és egy tépőzárral rögzíteni.
Gondot okozhat, ha a baba combja nem túl vastag, nálunk emiatt átnedvesedés eleinte előfordult, bár a 3 óránkénti cserével ez nagyon ritka. Bevallom éjszakára nem használjuk, mert 10-11 órát nem bír ki...
Gondot okozhat érzékeny bőrű baba esetén, hogy a külső pelenka nagy tépőzár csíkja néhány heti használat (és mosás) után befelé fordulhat és dörzsölheti a baba hasát. (nálunk ez nem okoz bőrpirosodást)
Amíg megvan a baba köldökcsonkja, addig nem ajánlom ennek a pelenkának a viselését, mivel kis mérete miatt épp köldökmagasságba ér a tépőzáras rész és dörzsöli, mozgatja a csonkot.

A pelenkákat én az első használat előtt mosószódával (mosógépben) kimostam és ecettel öblítettem (szintén géppel), azóta pedig 55 fokon mosom sima mosóporral, és tiszta vizes öblítéssel.
A pelenkákat (belsőket) elpiszkolódás után meleg vízzel és jó lúgos szappannal a mosdóban kimosom majd egy pedálos-fedeles vödörben - melybe előzőleg teafa olajat csepegtettem - gyűjtöm. 2-3 naponta egyszerűen csak átteszem a gépbe és kimosom őket. Mindenképpen levegőn szárítom, jobb esetben a napon, így mind teljesen foltmentesek és a mai napig szép fehérek.
A papírbetétet 80%-ban a WC-be dobom, mert lényeges mennyiségű rajta a szennyeződés, de ha netán nem, vagy csak egész kicsit kakis, akkor a fenti módon előmosom, tárolom és azt is kimosom. 3x, 4x ugyanis ez az eldobható papírbetét is mosható.

Amit nagyon szeretünk a BM-ben:
Kis csomag van a baba fenekén, ami nagyon jól néz ki és jó fogása van benne a gyereknek :D
Jól néz ki :) (kapható mintás külső is)
Kellemes a babának, jó érzés a tudat a szülőknek.
Egyszerű a használata, gyorsan szárad!

Amit nem szeretünk a BM-ben:
Nem bírja ki az éjszakát...
Ahhoz hogy elég passzentos legyen jól meg kell szorítani, így viszont megnyomja a babát (piros csíkok a bőrén)
A combjánál még mindig nem elég passzentos, egy-egy nagyobb kakinál, vagy oldaltfekvés esetén kifolyhat a végtermék...
Nos hát... nem a legolcsóbb a kategóriájában...

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Márti!
Remek összefoglalót írtál, köszi!
Mi is BM-et használunk, és abszolút hasonlók a tapasztalataink.
Mekkora babád van neked, hogy 10-11 órát kell, hogy kibírjon a BM éjszaka??? :) (Mondjuk mi is csak egyszer próbáltuk éjszakára, azóta eldobhatót kap, hogy ne ázzon el minden...)

Livi

Márti**** írta...

Szia Lívi!

Nekünk 3 hós múlt a kisfiunk. De éjjel az első naptól fogva nem pelenkázunk. Az éjjel szent. Maximum szopi, fél perc büfi és alszunk tovább. Semmi ceremónia. Ezért kell bírjon este 7-9 órától reggel 6-7 óráig egy pelus.
De (miután 3 napja az eldobósból kikakil a kisfiam...) vettünk 1 monapelt és egy kushies basic-et és szuperjók éjjelre!!!!! A monának isteni a külsője!!!!

Amúgy örülök hogy tetszett az írásom! :)

Névtelen írta...

Szia Márti!
mi is pont ezért használunk eldobhatóst éjszaka.
De most, hogy írod a kushiest, lehet, hogy kipróbálnám...

Livi

Márti**** írta...

Éjjelre 2 kombináció jött be nekünk és ez TOTÁL BALESETMENTESEN működik nálunk:

1., Monapel külső (tépőzáras) és Kushies Basic + Popilini prefold nagyobbik méret + papírbetét

2., Monapel külső (tépőzáras) és Monapel Praktika + BM kisebb méretű prefold + papírbetét.

Nálunk az eldobós éjszakára már nem működött, mert rendre kakis lett a hálóruhánk....

Névtelen írta...

Szia Márti!

Mi mostanra jutottunk el az eldobhatósból való kikakilásig... :)
Fontolgatom a Monát, pláne, hogy az általad írt kombinációban ott tudnám a BM-t hasznosítani.
Csak az a kérdés, hogy vajon ezzel mennyi ideig bírjuk majd? Egy-két hónapig, vagy tovább.. már a beruházás megtérülése miatt is.

Livi

Névtelen írta...

Márti, a mona Praktikához van a saját betétjük, nem? Az nem jó a BM helyett éjszakára? Vagy akkor mindkettő bent van?

Livi

Névtelen írta...

Kedves Márti és Más textilpelusozók!
Én most vettem pár mosható pelenkát (Monapel praktikát és BM próbacsomagot) a 2 és fél hónapos babámnak. Idáig eldobhatót használtunk, amivel tulajdonképpen baleset ritkán történt.
Még csak a Monapelt próbáltam ki, de nagyon furcsa érzés volt, hogy az egész belső nedves, így a kisfiam bőrét is mintha nedvesnek éreztem volna.
Amikor arról írtok, hogy nem ázik át ezaz pelus, az konkrétan a ruhát nem áztatja át vagy teljesen elvezeti a nedvességet és nem ázik el a pelus teljesen?
Köszi szépen: Bea

Márti**** írta...

Szia Lívi!

Ne haragudj hogy nem vettem észre hogy írtál... :(

Marci már 10 hós, de még mindig a mona + BM 1-es belső + Mona külső kombináció megy éjjelre, totál jól működik, szerintem ez jó lesz szobatisztaságig. A mona külsőből már vettem nagyobbat, a belső 3 patenttal állítható, a plusszbetét OK.

Igen, a Mona-hoz van saját betét, csak én azt nem szeretem, mert ha a BM 1-es belsőt hajtom bele, azt kiterítve pikk pakk meg tudom szárítani, a Mona plusszbetétje meg vastag, hisz egybe van varrva kb. ugyan annyi réteg. :)
Mindkettő sok lenne, felesleges!

Márti**** írta...

Kedves Bea!

Igen, normális ahogy érezted, a Monapelnél (ill. a többi kisnadrágfazonnál is) az egész belső átnedvesedhet. Fiúknál a hátulja száraz szokott maradni, de ez technikai ok ugyebár :))
Amikor azt olvasod hogy nem ázik át, jó egy pelus, akkor természetesen úgy értjük, hogy balesetmentesen működik, a ruha száraz marad, a pisit felszívja a pelenkabelső. De a külső nem engedi kiszivárogni.

Semmi gondot nem okoz, teljesen normális egyébként az a kis nedvesség. Ettől lesznek előbb szobatiszták majd a mi csemetéink azoknál, akiknek mindent felszív a műanyagpelusuk és fincsi kémiai folyamatok során bűzös zselatinná alakítja azt... :)

Névtelen írta...

Sziasztok! Kösz a topic-ot. Van itt még valaki? Mi is BM-et használunk már 19 hónapja. Eleinte nem volt gond, majd volt egy időszak amikor éjjel átázott a ruhája kb 8 hónaposan. Próbálkoztam eldobhatóval, de az is átázott. :) Még monapeles külsővel is kisérleteztem, de valahogy az sem vált be. Végül ez megoldódott valahogy, most éjjelre is BM, ritkán kicsit nedves a hálózsák. A kérdésem a kidörzsölésre vonatkozik. A babónak sokszor piros a pociján, vagy a combján, mert a tépőzár valahogy kifordul, vagy csak úgy kis részen érintkezik a bőrével. Ez egy picit aggaszt, mert ugyan nem tudja mondani, de gondolom irritáló lehet egész nap. Pelenkázást persze utálja, de hát melyik nem? Azt hiszem az is baj, hogy a tépőzár megtelik szöszökkel, igy a szélei felkunkorodnak, nem tapadnak és szabadon elállnak kifelé. Na jó sokat irtam. Kösz ha valaki válaszol!