2008. február 2., szombat

Beköszönő


Kedves Látogató!

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a mosható pelenka reneszánszát éli napjainkban. A környezet iránti felelősség és a gyermek érdekei egyaránt azt sugallják, hogy érdemes az "eldobható pelenkát" valóban eldobni, és áttérni egy sok szempontból előnyösebb megoldásra. Ehhez a váltáshoz azonban az is jelentősen hozzájárul, hogy a mosható pelenkák soha nem látott fejlődése következett be az utóbbi években. Ezen oldal célja az, hogy a hazánkban még csak elindulóban lévő tendencia egyre jobban érvényesülhessen a gyermekes családokban. Szeretnénk nem csupán összegyűjteni az esetleges információkat, hanem a cél egy élő kommunikáció kiépítése, amelynek keretein belül folyamatosan újabb és újabb beszámolók, tapasztalatok, képes illusztrációk jelenhetnek meg az oldalon. Reményeink szerint egyszerre sikerül teremteni egy információs oldalt, és ugyanakkor egy társalgó teret is, amelyben közösen meg tudjuk osztani egymással és minden érdeklődővel a tapasztalatainkat. E néhány sorral kívánok mindenkinek jó böngészést, és azt, hogy az oldalon minél több hasznos tanácsra találjon. 

10 megjegyzés:

Clea írta...

Nagyon örülök ennek az oldalnak, remélem, hogy sokak számára hasznos lesz.

Ha szabad egy linket javasolni:
Minden a pelenkákról, típusoktól a történetükön át a varrásig.

http://diaperjungle.com/

eccehomofaber írta...

Sziasztok! Kik vagytok? Nem találok utalást a blog íróira sehol, így nem tudom kinek címezni eme irományomat.
Mi 2 éve textilpelusozunk, csak a magyar gyártmányokat használjuk (Monapel, Popolini) és saját készítésű gyapjúkülsőt. Örülök minden ilyen írásnak, nagyszerű, hogy ennyi energiát fektettek az ügybe, ha szabad javasolnom, a környzettudatos oldalát kicsit jobban ki kéne domborítani (a szárítógép, mint nem épp környezetbarát megoldás eléggé szúrta a szemem az egyik bejegyzésben)

Én a saját blogomon rendre írok az újrahasznosításról, tettem fel képeket a pólóból varrott kötős pelusról, valamint egy korábbi anyagban a saját varrott pelusaimról is. Sok kedves ismerősöm van, aki maga is varrogat pelusokat.

További jó munkát, szem- és fülnyitogatást kívánok!

Szeretettel:

Indianyó

Laeres írta...

Kedves indianyó,

örülök hogy rátaláltál az oldalra, mi egy csapat azonos blogon lévő anyuka-apuka vagyunk, akik elhatároztuk, hogy egy blogra gyűjtjük ki tapasztalatainkat. Néhány reagálás az általad írottakra: tudomásom szerint nem csak magyart használtok, hiszen ha jó tudom, pl. a Popolini német vagy osztrák talán. De majd az okosok kijavítanak. :) Ami a tanácsot illeti: ha leosztjuk a 'világot' mondjuk két részre, aki moshatót illetve eldobhatót használ, akkor könnyet láthatjuk kissé fekete-fehérben a dolgot. Lehet egy csoportot a kizárás elvére is építeni (mi jobbak vagyunk, mert...), de befogadni is lehet. Én annak a híve vagyok, hogy nem mindenki használja csupán a környezettudatosság miatt a mosható pelenkát. Én örülök annak is, ha valaki másvalami miatt használja, de szerintem nem az a legjobb habitus, ha nekimegyünk az embereknek, csak azért, mert esetleg nem mindent úgy csinál, ahogy a 'nagykönyv' mondja. Azért reagálok én erre, mert mi pl. az általad negatívnak ítélt szárítógépet használjuk. Egy problémám van azzal, amit írtál - hogy hol húzható meg a határ, és ki húzza meg. Lehet hogy jön majd valaki, aki azt mondja, hogy ne használj mosógépet, mert a teknő és a folyó sokkal környezetbarátabb. Vagy ne használj intertenen, mert az is fogyasztja a villanyt. És még lehetne sorolni a dolgotak, amikkel üyesen áttoljuk a határt. Ki mondja meg, hogy mi környezetbarát, és mi nem? Így hirtelen ennyi :) De örülök, hogy olvasod az oldalt, csak személyesen is érintve voltam, ezért bátorkodtam reagálni. Üdvözlettel:

Laeres

Dr. Agonyos Kilán írta...

Szia Indianyó!

Én egy 2,5 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Kb. a köldökcsonk leesése óta mosható pelenkát használunk. Eleinte éjszakára eldobhatós volt, mert természetesen mi márt kaphattam volna a rokonoktól, mint eldobható pelenkát :D de kb. 2 hete már éjszakára is moshatós van. Több okból használjuk ezt, ebből csak az egyik a környezet védelme. (a baba egészsége és az ár is belejátszott, na meg az hogy nekem nagyon tetszenek ezek a pelenkák).

Kockapaci

eccehomofaber írta...

Köszönöm a válaszokat. Én egy másik mosható pelenkás topik látogatója vagyok, ott már többször kiveséztük, hogy a Popolinit Magyarországon gyártják (a nadrágpelusokat, nem a prefoldot) így az magyar gyártmány.

Szárítógép-ügyben nagyon nem értünk egyet, de ez nem baj, azrét ha valaki környezettudatosan akar élni, nem árt, ha tudja, hgoy a levegőn szárítás nem fogyaszt újra nem hasznosítható energiát és élhető vele az élet, kézzel mosást azért nem vehetjük ebbe a kategóriába, mert az sokkal tövv vizet használ, mint a gép energiája. Szintén másik környezettudatos topikban részletek :-)

További minden jót!

Laeres írta...

Nekünk pl. nincs annyi pelenkánk, hogy levegőn szárítással kétnaponta tudjunk mosrni, a mindennapi mosás azért kissé túlzás. Az előbb csak azt próbáltam ecsetelni, hogy NEM MINDENKI a környezettudatosság miatt választja a mosható pelenkát, de nem érdemes és célszerű egyneműsíteni, mintha csak azért lehetne választani, mert környezettudatosak vagyunk. Így csak egyfajta bűntudatkeltő mechanizmust indítunk be mindazokban, akik valamilyen fokon használnak mosható pelust, de nem 1000%-ban. Mosógép? Pl. ha valaki én pl. pakatban mosnék, joggal mondhatnám, hogy aki mosógépet használ, az nem környezettudatos? Az amish-közösségekig játszva el tudunk így jutni :) De hát nem az a jó, ha nem egy oldala van a dolgoknak? :)
Mi pl. nem magyar pelenkát használunk (Kushies), és emiatt sincs bűntudatom. :)

eccehomofaber írta...

Szia Admin! Nagoyn köszönöma gyors választ. Természetesen több oldala van a dolgoknak és mindegyik helytálló.
Azért én nem bánom, hgoy ha valaki véletlen erre járt, az enyémet is megismerte, hasznos lehet :-)

Na tényleg elköszönök, további jó blogolást!

Laeres írta...

Persze hogy jó, hogy megismerik a véleményed. Azért jó, mert egymás mellett vannak az álláspontok, tehát nem egy 'olvasata' van a dolgoknak, a világ nem egynemű. . Egyébként a blog abszolút nyitott, tehát ha van kedved írni rá pelenka-témában, szólj nyugodtan, és küldök neked meghívót (csak egy mailcím kell). Üdv

admin (alias Péter)

Lívi írta...

Azért ne felejtsük el azt sem, hogy a napocska nem csak környezettudatos, hanem még fertőtleníti is a pelusokat :-)

Fruzsina írta...

Örülök ennek a blognak. Mi még csak tervezzük a családalapítást, de szeretnénk mosható pelenkát használni, a következő okokból: olcsóbb, egészségesebb, és nem szemetel! :)