2010. június 23., szerda

EC – azaz pelenkanélküliség

Hogy miért is írok a pelenkanélküliségről egy pelenkás blogban, ez jó kérdés :). A bejegyzés apropója a Mamamiboltban tartott egyik Születés Heti beszélgetős program volt. Kikívánkozott belőlünk ugyanis az a kijelentés, hogy elképzelni sem tudjuk az Ec és az eldobható pelenka kombinációját. Mert hogy azért teljes pelenkanélküliséget még mi sem merünk bevállalni, de részlegeset igen, illetve a pelenkát biztonsági pelusként használjuk. Egy pár szóban azért leírom, hogy mi is az az EC: EC – Elimination Communication, azaz ürítési kommunikáció, ha pontosan akarjuk fordítani. Olvashatunk róla “korai szobatisztaság”, “természetes babahigiénia” és “pelenkanélküliség” néven is, legfőképpen internetes oldalakon. Még kismama voltam, mikor egy kedves barátom meglepett többek között a Diaperfree (pelenkamentesség) című könyvvel (Ingrid Bauer) és én azonnal tudtam, hogy ezt ki fogom próbálni. Vonzott a természetes egyszerűsége, az, hogy a gyermek igényeire hangolódva segítünk neki ebben a folyamatban is, ahelyett hogy hagynánk, hogy maga alá végezze el a dolgát. Abban is biztos voltam, hogy nem vagyok hajlandó eldobható pelussal szennyezni a Földünket, hogy a gyermekem lehetőleg ne ússzon a szemétben, mire felnő. No meg lusta ember lévén ez az EC még kevesebb mosást is jelent! Hát rajta megpróbáltuk. És élveztük be kell valljam. Jó érzés segíteni a gyermekednek megkönnyebbülni, se szorulás, se nyakik kakis ruhák, korai szobatisztaság.... kell ennél több? A baba-mama/papa kommunikáció sokkal intenzívebb, teljes egymásrahangolódás van, akár éjszakánként is megérzi az ember, ha a babának pisilni kell. A módszer lényege, mint már sejtitek gondolom, az hogy figyelve a baba jelzéseire lehetőséget adunk neki, egész pici korától (akár pár hetestől), hogy a dolgát ne a pelenkába végezze, hanem egy bilibe, a wc-be vagy a csapba, vagy akár a szabadba. Vannak babák, akik erősebben jeleznek, de akadnak, akik alig-alig, így létezik egy időzítéses módszer is, amit mindenki ismer (alvás után, evés után, stb) és aszerint kínáljuk fel a lehetőséget a babának. Általában hálás kis mosoly a jutalmunk. A babát több pozícióban is tarthatjuk, számunkra a leginkább a két kis combját felhúzva, hátát a hasunknak támasztva tartás vált be. (kép) Érzékeny bőrű babáknál, szorulásos babáknál különösen ajánlanám az EC kipróbálását. Egy dolog azonban nagyon fontos: ne erőltessük, ne görcsöljünk rajta, ha mégis a pelusba megy! Hangsúlyoznám, hogy ez nem egy korai szobatisztaságra való “szokatás”, az csupán egy kellemes, lehetséges mellékhatása. Leviről 16 hónaposan került le végleg a pelenka. Fontos, hogy nem trenírozzuk a babákat, hanem csupán segítünk nekik :)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi is kipróbáltuk, lájtosan, amikor látom hogy nagydolog készül, irány a wc, és egész jól működik de néha meg is tud lepni :)
Én úgy vagyok vele ha már úgyis látom hogy kakini fog, minek hagyjam hogy összekenje vele magát és a pelenkát.

Egyébként nagyon leült ez a blog, infó van még az ujrapelenka.blog.hu-n is.

Laeres írta...

köszi a linket, nem is ismertem ezt az oldalt, nagyon jó kis írások vannak rajta.
Leült - valóban, kb. 3 munkahelynyit dolgozom, és egyszerűen 3-4 óra alvás mellett erre nagyon kevés időm jut. Amíg többen írtuk, kicsit egyszerűbb volt a helyzet...

Laeres írta...

Azt azért jelezzünk, hogy az ujrapelenka bloghoz webbolt is társul...